perjantai 23. helmikuuta 2018

TOMAATTINEN PEURAMAKKARAKEITTO JA PORKKANAINEN PATALEIPÄ

En tiedä teistä, mutta mä rakastan ulkona syömistä. Sitä, ettei tarvitse itse laittaa (vaikka tykkäänkin), eikä varsinkaan siivota keittiössä. Ja sitten kun joskus harvoin, eli yleensä lomalla, näitä luksushetkiä tulee muutama peräkkäin, niin heti jo iskee hinku päästä omaan keittiöön puuhamaan. Ja aika usein myös - kehtaankohan tätä edes myöntää - tulee ikävä myös omia keitoksia ihan maunkin puolesta. Ei niin, että kuvittelisin olevani mikään huippukokki, mutta kyllä mä aika usein vähän petyn ravintolassa. Joku pieni yksityiskohta on mun maun mukaan tehty "väärällä" tavalla tai ruoka on vähän mautonta. Tavallaan varmaan hienoa, että tykkään niin paljon itse tekemästäni ruuasta (ja meidän miehet varsinkin), mutta toisaalta joskus olisi kiva olla vähän vähemmän vaativa ravintola-asiakas. Koskaan en valita (ellei siis ole ihan oikeaa syytä), mutta salaa mielessäni mietin, miten tämänkin olisin tehnyt vähän paremmin. Heh, mua ei ainakaan voi moittia siitä, että olisin turhan vaatimaton :)


Nyt ei takana ole mitään suurempia pettymyksiä, ihan vaan hinku päästä kokkailemaan. Eilen tehtiin pizzaa lapsen ja hänen yökyläilykaverinsa toiveesta ja tänään vihdoinkin pääsin testaamaan keittoa, joka on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa. Löysin joku aika sitten pakastimesta (meidän pakastin on kyllä ehtymätön yllätysten arkku) peuramakkaraa, jonka alkuperästä mulla ei ole kuin harmaa aavistus. Muistelen, että olen sen viime kesänä ostanut jostain maatilakaupasta ja laittanut sitten pakkaseen, vissiin tämä keitto mielessäni. Kesällä ei raskaat keitot kuitenkaan maistu ja niinhän se paketti sitten hautautui tuonne pakastimen syövereihin. Nyt kun sen löysin, päätin kokeilla ja hyväähän siitä tuli. Ihan peruskeitto, mutta jotenkin toi peuramakkara ja nämä pakkaset yhdistettynä saivat keiton nousemaan ihan toisiin sfääreihin, kuin mihin tavallinen makkarakeitto pääsee. Peuraa löytää makkaraosastolta aika harvoin (lue: never, ainakaan meidän kaupoissa), mutta tähän varmasti käy ihan mikä tahansa muu erikoismakkara. Miksei tavalliset nakitkin, mun mielestä reilusti maustettu nakkikeitto on tosi hyvää arkiruokaa.


Oheen leipaisin leivän, mikä on mulle aika harvinaista ja myös se on harvinaista, että leipä onnistui. Nämä pataleipäohjeet ovat kyllä niin supersimppeleitä ja onnistuvat aina, joten pitäisi leipoa joka viikonloppu! Itsehän en viikolla kauhean usein kaipaa leipää, mutta viikonloppuisin mulle kyllä maistuu tuore rapeakuorinen hiivaleipä. Porkkana teki leivästä ihan supermehevän ja vaikka nostatusta ei tällä kertaa tullutkaan kuin n. kahdeksan tuntia, niin leipä onnistui kuitenkin tosi hyvin. Kokemuksesta kyllä suosittelen, että tuo ohjeessakin mainittu 12 - 24 tuntia tuottaa parhaan tuloksen. Porkkanaisen pataleivän ohjeen löydät täältä. Samainen ohje löytyy Rouva Kasviksen ihanan ihanasta (juu, ei mikään vahinko tuo tuplaylisana, se on oikeasti ihana) keittokirjasta, suosittelen lainaamaan kirjastosta tai ostamaan itselle! Saatoin ihan vahingossa ostaa sen Tampereen reissulla, vaikka olenkin kirjojen ostolakossa...

Tomaattinen (peura)makkarakeitto

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
pieni juuriselleri
5 perunaa
paketti peura- tai muuta riistamakkaraa (tai esim. bratwurstia)
200 g paseerattua tomaattia
lihalientä maun mukaan (haluatko keiton vai muhennoksen?)
suola
ripaus sokeria (taittamaan tomaatin happamuutta)
mustapippuri
2 tl savupaprikaa
1 rkl kuivattua ruohosipulia
1 laakerinlehti
silputtua persiljaa
öljyä paistamiseen

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi/kuutioi porkkana, selleri ja perunat. Viipaloi makkarat.

Kuumenna öljytilkka kasarissa ja käristä makkaroita hetken aikaa, lisää sipulit ja laske lämpöä. Kypsyttele noin 10 minuuttia. 

Nosta lämpöä, lisää mausteet, pyöräyttele pannulla hetken aikaa. Lisää juurekset ja perunat, sekoittele mausteisessa sipuli-makkara -seoksessa hetken aikaa, lisää paseerattu tomaatti ja lihaliemi. Kiehauta ja anna porista täydellä noin 5 minuuttia, laske sitten lämmöt alas ja hauduttele kannen alla tunnin verran. 

Maista välillä ja tarkista nesteen määrä. Kiehauta porisevaksi ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle reilusti silputtua persiljaa. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.




Huomenna mä lähden kuulkaas pitkästä aikaa Helsingin yöhön! Saattaa siis olla, että musta ei kuulu muutamaan viikkoon, haha 😂 No jos nyt sitten kuitenkin, mielessä pyörii nyt jo Annukan innoittamana "päivä kanssani" -postauksen tekeminen. Mietin vaan, että mikäköhän seuraavien viikkojen päivistä olisi lähinnä normaalia, aika paljon kaikenlaista härdelliä tiedossa loman loputtuakin... Mutta joo, katsotaan minä päivänä pääsette hyppäämään mun kyytiin!

Ihanaa viikonloppua teille!
💗


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!