torstai 4. tammikuuta 2018

RAKKAUDESTA TAHNOIHIN

Hipheijaa, pikkupotilas koki käsittämättömän nopean ihmeparantumisen ja on jo melkein oma, reipas itsensä. Maanantaina emme vielä uskaltaneet aktivoitua sen kummemmin, vaikka kuume olikin jo laskenut ja vuoden ensimmäinen päivä vietettiin leppoisasti laiskotellen. Minä aloitin lukemaan Elena Ferranten Napoli-sarjaa ja uppouduin kirjojen maailmaan niin, että unohdin kaiken muun. Olen lapsesta asti ollut lukijana sellainen, että kun aloitan, en pystyisi millään lopettamaan. Harvemmin tuollainen koko päivän lukemismaraton enää nykyjään onnistuu, mutta kun kerran oli kaikki ruuat tehtynä valmiiksi, eikä muitakaan velvoitteita ollut, makasin sängyssä koko päivän ja luin ihan maanisesti. Ihanaa!

Seuraavana aamuna makaamisen kyllä huomasi kropassa, kun sängystä ylös nouseminen vaati usean minuutin venyttelyn. Lapsikin sanoi heti herättyään, että nyt olisi kyllä jo aika lähteä ulos! Kävimme leppoisalla, pitkällä kävelylenkille (tuon meidän 10-vuotiaan kanssa saa aikaiseksi niin mahtavia keskusteluja, että välillä ihan suorastaan häkellyn) ja sen jälkeen söimme lounaan kivassa ravintolassa. Lapsi sai burgerin ja minä söin ihan älyttömän hyvän kana-seesamsalaatin. Piipahdus ruoka- ja kirjakaupassa ja sen jälkeen kotiin jatkamaan hyvällä omallatunnolla lukumaratonia. Nyt olen lukenut sarjan kaksi ensimmäistä ja kuumeisesti jään odottamaan kolmatta osaa. Luen nykyjään yleensä lähinnä pohjoismaisia dekkareita, joten tällainen ihan toisen tyyppinen kirjallisuus tuntui kivalta vaihtelulta pitkästä aikaa.


Mutta hei, nyt otsikon aiheeseen! Kuten hyvin tiedätte, rakastan kasvispihvejä. Nykyjään valmiita, tosi hyviä kasvispihvejä löytyy sekä eineshyllystä, että pakastealtaasta ja varsinkin nyt lomalla olen päättänyt ottaa mahdollisimman leppoisasti keittiössä ja hyödyntää valmiita ruokia. Kasvispihveissä vaan on semmoinen ongelma, että ne ovat semmoisenaan aika tylsää ja varsinkin kuivaa syötävää. Sama pätee itse asiassa meidän perheen arkiruokailuun muutenkin; teen usein ruuaksi ihan vaan uunissa kypsennettyä kanaa, lohta tai lihapullia ja niiden lisukkeeksi esim. uunijuureksia. Tällainen yhdistelmä on hyvä ja terveellinen, mutta kaipaa rinnalleen jonkun kastikkeen. Enkä nyt tarkoita ruskeaa peruskastiketta (yök!), vaan jotain muuta "märkää". Ajattelinkin tähän koota meidän taloudessa yleisimmin käytetyt tahnat ja kastikkeet, joiden avulla rutikuivastakin ruuasta saa herkullisen ja maistuvan kokonaisuuden. Kaikki reseptit löytyvät postauksen lopusta.

Kalan kanssa teen yleensä kermaviilikastikkeen. Siihen voisi lisäillä kaikenlaisia mausteita, mutta yleensä menen ihan tuolla perusohjeella. Hummus on suosikkini kaikista tahnoista, sitä voi syödä lähes minkä kanssa ja jos sen jaksaa tehdä alusta lähtien itse (eli siis keittää kikherneet itse), on se suorastaan luksustahnaa. Yleensä menen kuitenkin helpomman ohjeen mukaan ja käytän valmiita purkkikikherneitä. Hummuksesta saa ihania versioita sekoittamalla joukkoon esim. paahdettua paprikaa, pussillisen pakasteherneitä tai pari paahdettua punajuurta! Avocadomössö niin ikään sopii lähes kaiken kanssa. Avocadosta voi toki tehdä myös guacamolea, mutta itse tykkään eniten ihan yksinkertaisesta versiosta. Tähän aikaan vuodesta avocadoihin joutuu tosin harmillisen usein pettymään, veikkaan että kyse on paleltumisesta jossain kaupan kuljetusketjun vaiheessa, koska huonoja yksilöitä on selvästi useammin kuin muuhun vuodenaikaan. Ja kun hintakin on tosi rapsakka, niin avocadoa tulee käytettyä tällä hetkellä vähän harvemmin kuin yleensä. Tuossa mössössä tosin vähän tummentunut yksilö ei niin paljoa haittaa, mutta maku ei ole yhtään niin hyvä. Uusimpana ihastuksenani on paprikatahna eli Romesco-kastike, jonka teen Elina Innasen Vegaanin keittiössä -kirjan ohjeella.

Jos kaipaat uusia tahna- tai levitereseptejä, niin kannattaa selailla kasvisruokakirjoja (varsinkin vegaanisia), niistä löytyy tosi paljon kivoja ohjeita. Mulla on tavoitteena itsekin vähän laajentaa repertuaaria ja kokeilla uusia ohjeita - vaikka nämä meidän suosikit hyviä ovatkin, niin kyllähän niihinkin kyllästyy. Chocochili-blogi on tahnojen(kin) suhteen todellinen aarreaitta, täältä pääset blogin kategoriaan "dipit, kastikkeet ja levitteet".

Simppeli kermaviilikastike

purkki kermaviiliä (käytä tavallista, ei kevytversiota)
reilu tl sinappia (Dijonin hunajasinappi sopii tähän tosi hyvin)
loraus sitruunanmehua
suolaa
valkopippuria (ole varovainen, hitunen riittää!)
tuoretta tilliä silputtuna (kuivattukin käy hätätilassa)

Sekoita kaikki ainekset, anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan. 
Tarkista mausteet ennen tarjolle laittamista.

 
Hummus
1 prk keitettyjä kikherneitä
2-3 rkl tahinia
1/2 - 1 sitruunan mehu
1/2 dl vettä
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
(valkosipulin kynsi raastettuna)
suolaa
mustapippuria 

Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. 
Voit ajaa hummuksen tasaiseksi tahnaksi tai jättää siihen vähän sattumia joukkoon.
Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Ainesten määrä on tarkoituksella vähän sinne päin. Maistele välillä ja tarkkaile myös tahnan koostumusta; öljyä lisäämällä saat hummuksesta juoksevampaa, mutta silloin tarvitset myös vähän enemmän sitruunaa ja muita mausteita.


Avocadomössö

avocadoja
sitruunan mehua
suolaa 
mustapippuria
(chilihiutaleita)

Mössää avocadot haarukalla, jätä joukkoon vähän sattumia.
Sekoita sitruunan mehu ja mausteet.
 
Kuvassa näkyvän siemenleivän ohjeen löydät täältä

Romesco-kastike

400 g suippopaprikoita (2-3 kpl)
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
suolaa
1,5 dl kuorittuja manteleita
oliiviöljyä
2 tl punaviinietikkaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen, laita grillivastus päälle. Vuoraa uunipelti foliolla.

Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet. Kuori sipuli ja lohko se neljään osaan. Jätä valkosipulinkynsiin kuori.

Pane kasvikset folion päälle kuori ylöspäin ja ripottele pinnalle kevyesti suolaa. Paahda kasviksia grillivastuksen alla n. 10 minuuttia tai kunnes paprikoiden kuori on mustunut. Anna kasvisten jäähtyä ja poista niistä kuori (sekä sipulista mustunut kerros).

Paahda mantelit kuivalla, kuumalla pannulla. 
Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi, lisää öljyä haluamasi määrä. Maista, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Tahna on parasta, jos annat sen tekeytyä jääkaapissa yön yli, mutta tuntikin riittää.


Romesco-kastike teki Pirkka-kasvispihveistä ja Paulúns SuperRiisistä suorastaan luksusannoksen. Ilman kastiketta kokonaisuus olisi ollut melkoinen sahanpurukasa... Innostuin leipomaan myös tuota kuvissa yllä vilahtanutta siemenleipää pitkästä aikaa ja sen lisukkeeksi piti pyöräyttää pieni erä hummusta. Varsinainen tahnapäivä siis - varsinkin, kun leipä vähän epäonnistui ja jäi hieman raa'aksi sisältä eli oli koostumukseltaan sekin vähän tahnamaista :)

Yritän tässä loppulomalla tyhjentää pakastinta sinne kertyneistä lukemattomista annosrasioista. Inventaarion mukaan näyttää siltä, että meillä syödään seuraavina päivinä aika monta kertaa linssikastiketta... Voin muuten kertoa, että jos löydät omasta pakastimestasi annoksen minestrone-keittoa ja annoksen parsakaali-sosekeittoa, niin niistä ei tule yhdistämällä ihan ok -soppaa! Harvoin on mun kattilasta lautaselle eksynyt mitään niin pahaa ja ällöttävän makuista, kuin tuo yhdistelmä 😂 Mulla jäi syömättä, mutta mies, joka ei heitä mitään ruokaa pois, söi urheasti loppuun. Nyt viimeistään vakuutuin siitä, että tyyppi taitaa olla vähän hullu ❤

Lomaa on vielä(kin) jäljellä, mulla on suorastaan vähän syyllinen olo tästä leppoisuudesta ja lörsöämisen määrästä. Vaikka lapsi onkin jo kuumeeton, niin ei hän ihan täysin kunnossa vielä ole ja tekemiset on jääneet aika vähille tällä viikolla. Itse asiassa eilen iski semmoinen pieni paniikki, että onhan se nyt varmasti niin, että koulut alkavat meillä molemmilla vasta ensi maanantaina... Piti käydä tarkistamassa nettisivuilta ja juu, ihan oikeaa lomaa me vielä vietetään eli ei lintsata. Huomenna lähdetään katsomaan se viimeisin Star Wars -elokuva ja viikonlopulle on tiedossa myös ohjelmaa, että josko sitä pikkuhiljaa tästä alkaisi palautua normaalin tekemisen rytmiin.

Mä lähden nyt kampaajalle ja hakemaan kirjastosta lisää luettavaa! Karkkilakon lisäksi olen kirjojen ostolakossa, mikä kyllä ei ole pitänyt... yhden kirjan ostin alkuviikosta, mutta sen nyt melkein voi laskea viime vuoden puolelle, koska olin siitä ostopäätöksen tehnyt jo joulukuun puolella :) Onkin muuten tosi huippu kirja: Anna Saivosalmen kotitreenikirja (jonka muuten Jenny on toimittanut). Lupaan kertoa kirjasta lisää, kunhan olen sen selannut läpi ja ennen kaikkea tehnyt siitä jotain treenejä. Mutta hei, nyt sinne kampaajalle!

Ihanaa loppuviikkoa sulle 💗

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!