lauantai 16. huhtikuuta 2016

HYVÄN JA PAHAN TAISTELU

Ehkä vähän dramaattinen otsikko, mutta kun on kyse sokerista, niin ylisanoja sietääkin käyttää!


Kuten olen välillä maininnut, olen muuttanut omaa (ja perheen) ruokavaliota lähivuosina terveellisempään suuntaan. Tietyissä jutuissa muutos on ollut suurempi, toiset jutut taas ovat edenneet hitaammin. Kasvisten ja salaattien määrä on lisääntynyt suorastaan räjähdysmäisesti, punaisen lihan käyttö vähentynyt vähitellen lähes olemattomiin (tämä on itse asiassa tapahtunut "vahingossa"), leivän syöminen on omalta osaltani vähentynyt radikaalisti (paitsi viikonloppuisin). Arki-aamuihin kuuluu nykyjään aina hedelmä-marjasmoothie, puuro ja pähkinäannos entisen leipäaamiaisen sijaan. Kermaa en käytä nykyjään ruuanlaitossa enää koskaan (ne harvat kerrat kun sitä kaipaan, käytän kauravalmistetta), pastaruuat ovat meillä nykyjään aika harvinaisia ja einesten jo aikaisemminkin vähäinen määrä on kutistunut makaronilaatikkoon ja pinaattilättyihin. Tässä vain muutamia esimerkkejä, mutta nämä katson merkittävimmiksi muutoksiksi ja tämän uuden ruokavalion myötä olemme voineet todella hyvin. Lisäksi minulla on parissa vuodessa "salakavalasti" lähtenyt kiloja noin kymmenen ilman, että olen ollut minkäänlaisella dieetillä missään vaiheessa. Edes herkkujen määrää en ole vähentänyt.

Ja hep, siinäpä tämä kirjoituksen avainasana tulikin. Herkut. En ole halunnut rajottaa niitä, koska... no, koska herkut. Siinä yritän olla tarkkana, että ne rajoitetaan viikonloppuun, koska minulta (ja Nuoreltaherralta) lähtee homma lapasesta jos herkkubaari olisi auki aina. Jotenkin minua on kuitenkin asia vähän mietityttänyt ja olen jo pitkään ajatellut, että tuon herkkupuolenkin voisi muuttaa. Ei niin, että ne poistettaisi, sellaiseen ehdottomuuteen en usko, mutta olen pyöritellyt ajatuksia terveellisemmistä herkuista mielessäni jo pitkään. Blogit ja keittokirjat ovat niitä pullollaan, joten toteutus- ja ideointipuolen ei luulisi tökkivän. Muutamia juttuja olenkin kokeillut, suurin osa niistä on mennyt ihan pieleen :) Ensimmäinen - ja tällä hetkellä  myös ainoa - raakakakkukokeiluni oli fiasko. Siis Fiasko isolla äffällä. Toisaalta Snickers-kakkuset ovat ihan ehdoton hitti ja herkkuhimo-hetken terveellinen ja takuuvarma pelastaja.

Mutta jostain syystä en ole terveellisempiä viikonloppuherkkuja kuitenkaan ruvennut tekemään. Olen (raakakakkusekoilustani johtuen?) ajatellut, että "ei siitä mitään kuitenkaan tule" ja "entäs jos ne eivät olekaan hyviä?". Miettinyt, että menee taas roskiin parinkymmenen euron edestä tavaraa, puhumattakaan kolauksesta kokki-Emman ylpeyteen. Ja niin meillä on jatkettu samalla linjalla: silloin kun herkkuja syödään, ne yleensä tursuavat sokeria. En ole kummoinen jälkiruokakokki, joten aika usein ostan jotain valmista. Eivät yleensä ole mitään ihmeellistä, mutta tyydyttävät sen herkkuhimon viikonlopun vähän paremman iltaruuan jälkeen. Hyvän ja pahan taistelu siis - epäterveellinen vs. terveellinen.

Kauppareissun jälkeen iltapäivällä ulkona haravoidessani (ei kuulu minun lempihommiini, mutta jonkinlaiseen zen-tilaan siinä näköjään pääsee) tajusin yht'äkkiä, mistä kaikessa on ollut kyse. Olen halunnut ylläpitää illuusiota siitä, että meillä herkutellaan terveellisesti - sitten kun... Joo, se kuuluisa sitku! Ajatus on tuntunut niin kivalta, että en ole uskaltanut ruveta testaamaan, miten homma käytännössä sujuu. Kuinka pöhkö sitä ihminen voikaan olla????

Ryntäsin samantien sisälle, koska muistin heti yhden reseptin. Olen tämän vuoden puolella lueskellut paljon inspirations-blogia ja kuten blogin nimikin lupaa, saanut siitä hurjasti inspiraatiota monelle elämän osa-alueelle. Kevättalvella voitin blogin arvonnassa Verso-tuotepaketin, jota en vielä ollut ehtinyt ottaa testiin, mutta nyt tiesin välittömästi, mitä haluan kokeilla.

Ohjetta on vähän muokattu ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että kaikkia alkuperäisen ohjeen aineksia ei löytynyt (tai niitä ei ollut tarpeeksi). Ja me asumme niin metsässä, että täältä ei viitsi lähteä ajamaan kauppaan ellei ole ihan pakko :)


Raakasuklaavanukas

  1 banaani
2 pientä avokadoa
3 rkl kaakaojauhetta
loraus vaahterasiirappia
tai haluamasi määrä muuta makeutusta
1 dl jotain pähkinämaitoa (tai kauramaitoa)

Hurauta härkäpapurouheseos blenderillä jauheeksi. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla astiaan ja anna muhia jääkaapissa pari tuntia. 
 
Lisää halutessasi pinnalle marjoja tai hedelmiä.
Kesällä tuoreiden marjojen aikaan ne luonnollisesti kuuluvat tähän pinnalle!

Tykkäsin. Voi että tykkäsin! Nuoriherra tykkäsi. Mies ja rakas puolipoika tykkäsivät. Ainoa pieni miinus, jonka keksin, oli se, että banaani maistui läpi (yhdelläkin banaanilla, alkuperäisessä ohjeessa oli kaksi). Maku ei suinkaan ollut huono, mutta jotenkin jäin kaipaamaan banaanittomuutta. Eli ensi kerralla ilman banaania. Mutta nämä ovat makuasioita!




Mitä oikein olen odottanut ja jahkaillut ja pähkäillyt? Nyt tuntuu ihan hassulta... Mutta turha märehtiä menneitä. Viimeistään kesällä kun on aikaa,  käyn läpi kaikki keittokirjani ja aiheeseen liittyvät blogit. Meillä ei lopeteta herkuttelua - päin vastoin, meillä aletaan herkuttelemaan terveellisesti!

Söimme tänään ihan älyttömän hyvää intialais-tyyppistä kanaa. Sanon intialais-tyyppistä ihan vaan sen takia, että tein ruuan aika lailla näppituntumalla. Tikka masala-reseptin mausteita jugurttiin, kananpalat siihen marinoitumaan. Päälle pari tuntia porissut tomaattikastike, jossa samaa maustemaailmaa ja uuniin tunniksi. Ripottele pinnalle persiljaa (ja korianteria jos tykkäät, minä en). Lisukkeena kurkumalla värjättyä riisiä, hummusta ja salaattia. Ruoka oli tänään kuitenkin sivuosassa - kokki oli ihan liekeissä terveellisestä ja hyvästä jälkkäristä :)
 
 
Ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille! Saas nähdä milloin taas ehdin kirjoittaa seuraavan kerran- toivottavasti edelleen pysytte siellä ruudun takana. Odotan jo kesää ihan innolla - opettajan loma ja kesäruuat on semmoinen yhdistelmä, että ehdin varmasti päivittää blogia kyllästymiseen asti!

Pus!

Emma <3


6 kommenttia:

  1. Tuo kana vaikuttaa hyvältä, vaikka se nyt ei ollutkaan tämän postauksen pääjuttu, taidan seuraavana viikonloppuna pistää kokeiluun... Ja ehkäpä kokeilen myös tuota jälkkäriä, meillä ei juurikaan jälkkäreitä yleensä harrasteta, mutta voisinpa yllättää perheen. Kivaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kana oli kyllä tosi hyvää! Ja tänään se todellakin oli pääosassa, kun tultiin nälkäisenä kotiin uimareissulta; se oli vielä parempaa kuin eilen :)

      Kivaa alkavaa viikkoa myös sinulle Anu!

      Poista
  2. Kiva, kun tykkäsit ; ) Siitä on tullut meilläkin ihan säännöllinen herkku. Ja kiitos kauniista sanoistasi, ihania inspiraatioita täältä sinunkin blogistasi saa.

    VastaaPoista
  3. Täällä on kans panostetu terveelliseen ja itselle sopivaan ruokavalioon :) Onpas sulla kiva blogi, jäänkin lukijaksi!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!