keskiviikko 17. helmikuuta 2016

KEITTIÖN IHME

...ja muita ylisanoja :) Mahtipontinen otsikko syntyi siitä ajatuksesta, mikä minut valtaa keittössä tosi usein; kuinka arkisista ja yksinkertaisista - joskus jopa tylsistä - raaka-aineista voikaan syntyä niin älyttömän hyviä ruokia. Ja usein ihan sattumalta.


Tällä kertaa valokeilassa paistattelee, uskokaa tai älkää, tonnikala! Tuo 90-luvulla opiskelleiden pääasiallinen proteiinin lähde. Jostain syystä en muista opiskeluaikojen ruoka-aineista mitään muuta kuin tonnikalan, vaikka olen ihan taatusti syönyt ja kokannut silloin muutakin. Opintoni kestivät niin pitkään, että jos olisin syönyt pelkkää tonnaria, maailman tonnikalakannat olisi kalastettu sukupuuttoon jo aikaa sitten :) Olisi hauska hypätä aikakoneeseen ja nähdä, mitä Emma teki ruuaksi tavallisena keskiviikkoiltana pienessä (ja voi, niin ihanassa) 17,8 neliön yksiössään. Oli muuten makein kämppä, missä olen koskaan asunut, varsinainen tilaihme! Vaikka kuinka pinnistelen ja ponnistelen, muistan vain reissumies-leivän, jonka päällä oli tonnikalaa ja tomaattisiivuja.

Mutta taas kerran, asiaan. Nämä tonnikalapihvit syntyivät taas siinä "en jaksa tänään käydä kaupassa" -tilanteessa hektisen työpäivän päätteeksi. Minun pelastukseni on ruokakomero, jonka turvin pieni perheemme pärjäisi mistä tahansa useita kuukausia kestävästä globaalista kriisistä. Varustelutaso on hyvä monestakin eri syystä. Asumme sen verran syrjässä, että meiltä ei noin vain kipaista lähi-Siwaan hakemaan reseptistä puuttuvia aineksia. Toisekseen, pakko myöntää, olen hamsteri luonteeltani ja nautin ruokakaappini lukemattomista täysistä purkeista, purnukoista, tölkeistä ja paketeista. Kolmaskin syy löytyy, mutta se on vähän synkkä, joten en ala sitä tänne avaamaan (ellei joku välttämättä halua kuulla). Siihen liittyviä avainsanoja ovat mm. energiakriisi ja pandemia...

Tonnikalapihvit
(n. 10 kpl)

2 prk tonnikalaa paloina öljyssä (muistathan käyttää vain vastuullisesti pyydettyä MSC-merkittyä tonnikalaa!)
2 keitettyä perunaa
2 munaa
1/2 dl korppujauhoja
 1 dl juustoraastetta
1/2 pieni purkki kapriksia pieneksi silputtuna (jos et tykkää, älä käytä)
1/2 puntti tilliä pieneksi silputtuna 
pari rkl sitruunanmehua
pieni kourallinen basilikaa pieneksi silputtuna
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 

Valuta tonnikala hyvin ja muusaa perunat. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja tarkista maku.

Muotoile massasta pihvejä tai pyöryköitä ja paista niitä leivinpaperilla vuoratulla pellilla n. 40 min. Käännä paistamisen puolessa välissä.

Tarjoa pihvit perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Lisäksi tarjolla oli porkkanoita, jotka oli valmistettua uunissa (ohje täältä). Porkkanoiden mausteena oli perinteisesti kuivattua rakuunaa (jonka tuoksu muuten on ihan taivaaaaaallllinen!!!). Tonnikalapihvit olivat tosi hyviä myös kylmänä seuraavana päivänä (vinkvink lounaseväiden valmistajat).



Jatkossa voit kokeilla pihvien mausteeksi erilaisia mausteita; mitä jos lisäisin chiliä? Tai entäpä vaikka currya ja jeeraa... Voisiko nämä maustaa italialaisittain isolla kourallisella yrttejä ja vaikka pienellä määrällä silputtua aurinkokuivattua tomaattia? Muista - keittiössä sinua rajoittaa ainoastaan oma mielikuvituksesi!

Huh, pari päivää vielä ja sitten alkaa hiihtoloma. Tai viralliselta nimeltäänhän se on nykyjään talviloma, mutta kyllä minä aina puhun hiihtolomasta :) Meillä on tiedossa ihan kotiloma lukuun ottamatta pientä mukavaa arjesta karkuun pääsyä, mutta siitä enemmän sitten myöhemmin!

Onko teillä jotain kivoja suunnitelmia hiihtotalvilomalle?

Emma <3

2 kommenttia:

  1. Noita tonnikalapihvejä täytyy kyllä kokeilla! Ja tehdä ihan pakastimeen asti ;)
    Talvilomaviikolle on varattu matka Riikaan, ja kyllähän se matkakuumetta pukkaa vaikka reissu onkin vasta huhtikuussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi oli niin helppo tehdä, että varmasti isonkin satsin tekeminen kerralla onnistuu! Jos vaikka pakastaa kahden erissä, niin on helppo napata evääksi.

      Matkan odottaminen on mun mielestä aina iso osa koko reissun ihanuutta :) Riika on varmaan hieno kohde, en ole itse käynyt siellä. Kirjoita sitten "raportti" blogiin!

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!