maanantai 8. helmikuuta 2016

OLMI KANA JA MELKEIN MINESTRONE

Viikonlopun repsahtelujen jälkeen on ihana palata normaaliin viikkorytmiin ja tapoihin. Lipsahteluista tulee sen verran tunkkainen olo, että innoissani jo usein sunnuntai-iltana alan suunnittelmaan alkuviikon ruokia. Että jos jotain positiivista tuosta hölmöstä 5:2 -rytmistä pitää hakea, niin ainakaan ei jää "putki päälle" :) Syömisrötväyksestä ja aamun murinoistani suivaantuneena vietin vapaapäivän keittiössä kokeiden korjaamisen sijaan (minkä taakseen jättää, sen eestään löytää...). Tein kerralla parin päivän lounas- ja päivällisruuat ja esivalmistelin vielä huomista varten aineksia yhteen salaattikokeiluun. Siitä ehkä myöhemmin lisää, jos se onnistuu :)


Olmi kana ei ehkä kuulosta kauhean herkulliselta, mutta kyseessä on todella vaivaton tapa valmistaa isompi satsi kanaa viikon lounaita (miksei myös iltaruokia) varten. Olen vähän laiska paistamaan asioita - vaikka meillä on hyvin tehokas liesituuletin, niin kyllä sitä käryä aina tulee ja lisäksi koko hellan ympäristön saa kuurata roiskeiden jäljiltä. Minulla on kaasuhella, jonka jynssääminen on vielä vaivalloisempaa kuin tavallisen hellan. Uunissa valmistaminen on paljon helpompaa ja siten yleensä kypsennän kanan, mutta tämä keittäminen toimii myös todella hyvin. Lisäksi tällä tavalla eri kanapaloihin saa vaihtelevia makuja fiiliksen mukaan. Kana myös säilyy yllättävän mehevänä kun sen keittää! Ulkonäkö on tietyssä vaiheessa todella mitäänsanomaton - olmi suorastaan - mutta älä anna sen hämätä.

Olmi lounaskana

Leikkaa broilerin rintapalat poikkittain halki ja kuivaa palat talouspaperilla. Kiehauta kattilassa runsaasti vettä ja mausta se reilusti suolalla. Laita broilerit kattilaan ja kiehauta uudestaan. Kun vesi rupeaa uudestaan kiehumaan, kuori pinnalle nousevaa vaahtoa (reikä)kauhalla kunnes sitä ei enää muodostu. Lisää veteen pari laakerinlehteä ja maustepippuria, anna porista miedolla lämmöllä noin 20 min. Sulje hella, laita kansi päälle ja anna kanojen jäähtyä mausteliemessä noin tunnin ajan. Tämän jälkeen broilerit näyttävät tältä... ei todellakaan mikään kovin mieltä ylentävä näky tässä vaiheessa :)


Nyt alkaa maustaminen. Riivi palat haarukalla riekaleiksi (kuten nyhtöpossu) ja mausta haluamillasi mausteilla. Lorauta päälle myös vähän oliiviöljyä ja sekoita. Voit maustaa jokaisen palan eri mausteilla jos haluat ja säilyttää (joko jääkaapissa pari päivää tai sitten pakkasessa) lihat erillisissä rasioissa myöhempää käyttöä varten. Syö salaatin ja/tai muiden lisukkeiden kanssa.



Keitot ovat meidän perheen suosikkiruokia. Tämä keitto on saanut inspiraation minestronesta, mutta tästä puuttuu pasta, siitä lisänimi "melkein". Pastaa en lisää sen takia, että seuraavana päivänä se on turvonnut epämiellyttäväksi mössöksi! Jos haluat, voit ottaa keiton valmistuttua tämän päivän annoksen erilliseen kattilaan ja lisätä siihen pastaa kypsymään. Soppa on ihan superhyvää ja vielä parempaa seuraavana päivänä, joten kannattaa tehdä kerralla iso satsi! Sen voi toki tehdä myös vege-versiona, mutta kyllä tässä keitossa tuo pekoni on se, mistä maku tulee!

Melkein minestrone

paketti pekonia 
iso sipuli 
1 yhden kynnen valkosipuli
3 porkkanaa
1/2 pienestä mukulaselleristä
litra kiehuvaa vettä
liemikuutio (kana tai liha, miksei myös kasvis)
purkki paseerattua tomaattia (500g)
purkki kidneypapuja
oliiviöljyä
suolaa, pippuria, sokeria
kuivattua timjamia, basilikaa ja oreganoa (määrät maun mukaan, n. 1/2 rkl kutakin on aika sopiva)
kaksi laakerinlehteä
tuoreita yrttejä silputtuna (esim. basilikaa, persiljaa, timjamia)

Kuori ja kuutioi sipulit ja juurekset, raasta valkosipulinkynsi. Kuutioi pekoni (onnistuu parhaiten keittiösaksilla!). Kuumenna pieni loraus öljyä kasarissa ja käristä pekoneita, kunnes ovat melkein kypsiä. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota niitä pekonin kanssa pari minuuttia. Lisää juurekset ja kuivatut yrtit, jatka kuullottamista vielä hetki. Kaada joukkoon kiehuva vesi, lisää liemikuutio ja laakerinlehdet ja anna porista n. 10 min.

Lisää paseerattu tomaatti ja n. rkl sokeria taittamaan tomaatin hapokkuutta. Pyöräytä sekaan muutama kierros mustapippuria, anna kiehahtaa ja laske sitten lämpöä niin, että keitto juuri ja juuri poreilee. Anna porista vähintään 30 min, tarkista maku (tarvitaanko suolaa, sokeria, yrttejä...?). Lisää lopuksi joukkoon hyvin huuhdotut kidneypavut ja jatka keittelemistä vielä n. 10 min. Tarjoa tuoreen leivän kanssa. (Tähän olisi ollut ihana raastaa pinnalle vielä vähän parmesaania, mutta se oli päässyt loppumaan.)



Tämä lähtee nyt jumppaan ja syö keiton vasta sen jälkeen. Mikään ei kyllä voita sitä fiilistä, kun jumpan jälkeen on käynyt suihkussa, pukenut lörsöverkkarit päälle ja pääsee syömään :)

Hyvän mielen viikkoa teille kaikille!!

Emma <3

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta, tämä(kin) menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä Anu! Tuota keittoa kyllä suosittelen, just söin sitä ison kipollisen, nam. Vielä parempaa se kuitenkin on huomenna, joten muista tehdä iso satsi :)

    Ihanaa alkanutta viikkoa sulle!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!